دیوار سبز چیست؟ ( همه چیز در مورد گرین وال و انواع آن )
دیوار سبز چیست؟
دیوار سبز یا دیواری است که از گیاهان پوشیده شده است. نام علمی آن دیوارهای پیچیده گیاهی عمودی (VCWV) است اما با نامهای دیگری مانند گرین وال (green wall)، دیوار زنده، باغهای عمودی و دیوارهای زیستی هم شناخته میشود.
حتما شما هم روی دیوارهای ساختمانهای قدیمی گیاهانی را دیدهاید که به طور طبیعی رشد کرده و فضای زیبایی را بوجود آوردهاند. اما امروزه میتوان این دیوارهای زیبا را با استفاده از اصول مهندسی در هر نقطهای از فضای داخلی و خارجی ساختمان بوجود آورد. همچنین این دیوارها را میتوان برای محوطه سازی، طراحی دیوار حیاط خانه یا ویلا و ….. بکار برد.
این نوع دیوارها در سالهای اخیر مورد استقبال قرار گرفته است و در کشورهای مختلف دیده میشود.
مزایای گرین وال چیست؟
دیوار سبز مزایای زیادی دارد که به چند مورد اشاره میکنیم:
مهمترین مزیت دیوار سبز زیبایی و جذابیتی است که به محیط میدهد و آن محیط را از یکنواختی بیرون میآورد. اگر میخواهید در اجرای دکوراسیون داخلی فضای کاری خود تنوعی ایجاد کنید دیوار سبز گزینه خوبی برای این کار است.
دیوار سبز جدای از زیبایی بصری که بوجود میآورد باعث پاکیزگی آب و هوا میشود که امروزه مسئله مهم کلان شهرها محسوب میشود. ایجاد فضای سبز به شکل عمودی تنها راهکاری است که میتواند به حل معضل آلودگی هوا کمک کند. به همین علت شهرداریها اغلب ساختمانهای مسکونی و اداری را به داشتن دیوار سبز و اجرای روف گاردن تشویق میکنند.
یکی از ویژگیهای گرین وال توانایی جذب صداست که به کاهش آلودگی صوتی که همه ما در شهرهای بزرگ تجربه میکنیم کمک بزرگی میکند. ساختار گرین وال به گونه ایست که صدا را جذب کرده و از انعکاس آن به بیرون جلوگیری میکند.
دیوار سبز نوسانات دما که منجر به انقباض و از بین رفتن ساختمانها میشوند را کاهش میدهد و به این ترتیب ایمنی ساختمان بالاتر میرود.
دیوار سبز مانند پوشش برای دیوارهای بیرونی ساختمان عمل میکند و از آنها در برابر نور، باد و باران حفاظت مینماید که تمام این موارد به کاهش هزینههای نگهداری ساختمان میانجامد.
عده ای دیوار سبز را با روف گاردن پشت بام اشتباه می گیرند باید بدانید که این دو بسیار با یکدیگر متفاوتند.
انواع گرین وال
دیوار سبز انواع مختلفی دارد که هر کدام مزیت مخصوص به خود را دارند.
- دیوار سبز مدولار
- شبکههای سیمی
- سیستم نمد پلیمری
- سیستم کابلی
- سیستم هیدروپونیک
— دیوار سبز مدولار
گرین وال مدولار از دیوار اصلی ساختمان جداست و گیاهان بصورت جداگانه روی آن رشد میکنند. وجه تمایز این دیوار نسبت به دیوارهای دیگر این است که قابلیت انعطاف بالایی دارد و میتوان به آن ساختار دلخواه داد.
— شبکههای سیمی
نصب این دیوار به نسبت دیوارهای دیگر آسانتر است. روی این دیوارها توری سیمی کشیده شده است که برای گیاهان با سرعت رشد پایین مناسب است.
— سیستم نمد پلیمری
یکی از جدیدترین انواع دیوار سبز این نوع است که از تکنولوژی بروزتری برخوردار است و سیستم آبیاری و زهکشی آن دارای شرایط ایده آلی است که همین موارد هزینه اجرای ان را متفاوت میکند. مزیت این سیستم آن است که براحتی میتوان گیاهان روی آن را جابجا کرد.
— سیستم کابلی
برای کسانی که به گیاهان رونده و پر شاخ و برگ علاقه دارند این نوع دیوار سبز مناسب است. توپیهای فولادی روی این دیوار عبور کابلها را امکانپذیر میکنند. این نوع دیوار در قسمتهای مختلف ساختمانها قابل نصب است.
— سیستم هیدروپونیک
نکته جالب در مورد این نوع دیوار این است که نیازی به خاک برای رشد گیاهان نیست و گیاهان تنها توسط آب تغذیه شده و مواد مغذی دریافت میکنند. همین مزیت باعث میشود مشکلات مربوط به خاک وجود نداشته باشد و مسئله نگهداری گیاهان آسانتر شود.
محل مناسب برای اجرای دیوار سبز
شاید برایتان سوال باشد که دیوار سبز بیشتر مناسب چه جاهایی است؟ در پاسخ باید بگوییم که این نوع دیوار برای داخل ساختمان و هم برای خارج از آن قابلیت اجرا دارد.
برخی از جاهایی که برای اجرای دیوار سبز مناسب است عبارتند از:
- فضاهای داخلی اماکن عمومی
- فضاهای داخلی ساختمانهای مسکونی
- نمای ساختمان ها
- لابی هتلها
- استخر
- خانه
- محل کار و محیط های اداری
- فروشگاه
- کافی شاپ
- دیوارهای ساختمانهای قدیمی
- دیواره های بزرگراهها
- دیواره های پارکینگ ها
- دیوار مراکز صنعتی، فرهنگی و تفریحی
چه گیاهانی برای اجرای دیوار سبز مناسب هستند؟
گیاهان مختلفی را میتوان برای اجرای دیوار سبز انتخاب کرد که بسیار مهم است گیاهی را انتخاب کنید که علاوه بر زیبایی طول عمر بیشتری داشته باشد. برخی از گیاهان مناسب برای دیوار سبز عبارتند از:
- سرخس لانه پرندهای
- پتوس
- سرخس شاخ گوزنی
- سرخس شمشیری
- عروس چمن (هلکسین)
- پاپیتال
- دراسینا
- اسکینانتوس
- اسفناج
- مریم گلی
- یاسمن
- انواع ساکولنت ها
- اگلونما
- کروتون
- گندمی
- پاپیتال
نحوه انتخاب گیاهان برای دیوار سبز
اینکه چه نوع گیاهی برای دیوار سبز انتخاب شود به عوامل متعددی همچون آب و هوا، شرایط جوی منطقه، سلیقه مشتری و … بستگی دارد.
گیاهان بومی از آن جهت که با آب و هوا و اقلیم منطقه هماهنگی لازم را دارند بهترین گزینه هستند. شدت نور، دما، میزان بارندگی، شمالی یا جنوبی بودن ساختمان، جهت وزش باد، ارتفاع منطقه فاکتورهایی است که حتما باید هنگام انتخاب گیاه برای دیوار سبز در نظر گرفته شود.
گیاهان ساناز، لوندر، رزماری، انواع کاکتوس ها و شمشادها و هدرا برای نمای بیرونی ساختمان مناسبترند چرا که از مقاومت بالایی در برابر خشکی برخوردارند.
گزینه دیگری که میتواند انتخاب بهتری باشد گیاهان همیشه سبز است. این گیاهان باعث میشوند دیوار در تمام طول سال سبز باشد. بهتر است گیاهی را برای دیوار سبز انتخاب کنید که هزینه و زمان کمتری برای نگهداری نیاز داشته باشد.
نگهداری از دیوار سبز
دو عامل در ماندگاری دیوار سبز موثر است. عامل اول شرایط محیطی است و عامل دوم نحوه مراقبت شما از دیوار سبز. به این ترتیب مشخص است که درصد زیادی از موفقیت در نگهداری از دیوار سبز به عهده شماست.
آبیاری
آبیاری گیاهان دیوار سبز اهمیت زیادی دارد. حتی کیفیت آب هم در طراوت گیاهان تاثیر میگذارد. برخی گیاهان نسبت به شوری و املاح آب حساس هستند. دوره آبیاری گیاهان متفاوت است و حتما باید در این زمینه اطلاعات داشته باشید.
دفع آفات
احتمال اینکه گیاهان دچار افت و بیماری شوند وجود دارد. در صورت لزوم و بنا به تشخیص کارشناس باید از سم برای دفع آفات استفاده کنید.
استفاده از کود
زمانی که مواد معدنی بستر کشت تمام میشود لازم است از کود برای غنی کردن بستر رشد گیاهان استفاده شود.
دیدن این دیوارهای سبز آن هم در محل کار یا زندگی انسان را به هیجان میآورد. حتما برای شما هم سوال شده که قیمت دیوار سبز چقدر است؟ با ما همراه باشید تا پاسخ را بدانید.
قیمت دیوار سبز
فاکتورهای متعددی در قیمت دیوار سبز تاثیر میگذارد که از جمله آن موارد زیر است:
- نوع دیوار
- نوع گیاهان
- طبیعی یا مصنوعی بودن گیاه
- نوع خاک
- سیستم زهشکی و آبیاری
- سایز پنل گیاهی
- نوع متریال بکار رفته
طول عمر دیوارهای سبز چقدر است؟
نمیتوان عدد دقیقی را برای طول عمر دیوار سبز عنوان کرد. پانلهای رشد میتوانند تا ۲۵ سال دوام بیاورند. اما گفتن این که گیاهان تا چه مدت دوام خواهند آورد مشکل است. نحوه نگهداری از دیوار سبز قطعا در طول عمر آن تاثیر خواهد داشت.