استفاده از چوب در طراحی داخلی ( مزایا و معایب انواع طراحی داخلی چوبی )

مزایا و معایب چوب در طراحی داخلی

یکی از اصلی ترین معایب چوب در طراحی داخلی این است که باید جنگل‌ها را از بین برد و درخت‌ها را برید ولی یک راه برای این مشکل وجود دارد و آن هم این که به ازای بریدن هر درخت یک درخت بکاریم. در واقع می‌توان با ساخت جنگل‌های مصنوعی از آلودگی کارخانه‌های تولید فولاد و بتن نیز جلوگیری کرد.

با استفاده از مواد شیمیایی، مواد پلیمری مانند PEG که به عنوان قشری روی چوب را می‌گیرد و زدن لاک و الکل می‌توان مقاومت چوب در برابر عوامل مخرب زای محیطی را بالا برد. امروزه تخته‌های چوبی در سراسر دنیا تولید می‌شوند و چوب‌های بسیار با دوامی در دسترس است.

مزایای استفاده از چوب در طراحی داخلی

  • سبک بودن برای حمل و نقل نیاز به ماشین آلات سنگین نیست و اجرای آسان دارد.
  • آلودگی صوتی کمتری ایجاد می‌کند و خود چوب عایق صوتی می‌باشد.
  • تنوع چوب به ابتکار افراد کمک می‌کند، ماده‌ای طبیعی است و همچنین هر چه کهنه تر شود مرغوب تر می‌شود.
  • برای صاف کردن لبه‌های تیز و پرداخت‌های براق فولاد ضد زنگ و شیشه نیز استفاده می‌شود. همچنین به آشپزخانه سفید و بی روح گرما و صمیمیت می‌دهد.
  • نگه داری آن آسان است. در مواقع نیاز روی آن را با روغن جلا یا لاک الکل پوشانید و باید از پاک کننده‌های زبر و خشن خود داری کرد.
  • عایق حرارتی و برودتی است.
  • مقاومت مکانیکی نسبتا خوب و خاصیت ارتجاعی واقع در ضربه دارد.
  • قابلیت پرداخت سطحی، رنگ پذیری، کنده کاری و برش بالایی دارد.
  • امکان تصحیح خواص مواد ضد حریق، ضد رطوبت و ضد قارچ می‌باشد.
  • عدم آلودگی محیط و یا برگشت مجدد به محیط طبیعت از خصوصیات بارز چوب می‌باشد.

معایب استفاده از چوب در طراحی داخلی

در ادامه به بررسی معایب استفاده از چوب در طراحی داخلی می‌پردازیم:

  • بیشتر چوب‌ها در خانه‌هایی با سیستم گرمایشی مرکزی تا حدودی تاب بر می‌دارند و یا تغییر ابعاد می‌دهند ولی چوب‌های سخت تر تا حدی مقاومت بیشتری دارند.
  • مرز چوب‌ها و اتصالات روی پیشخوان اگر خوب درزگیری نشود از هم می‌پاشد.
  • چوب خیلی راحت می‌سوزد و لک بر می‌دارد و نیز به راحتی خراشیده می‌شود.
  • اما از مهمترین معایبی که این سطوح دارند پایداری کم در برابر نفوذ آب و رطوبت است که باید بطور دائم آن‌ها را را با مواد پایدار کننده پوشاند تا مقاومت آن‌ها را در برابر آب بالا برد.
  • چین خوردگی و کج و معوج شدن چوب.
  • سنگینی چوب نسبت به مواد مصنوعی و مواد پلیمری.
  • مقاومت پایین در برابر حمله موجودات زنده (جوندگان، حشرات).
  • عدم امکان استفاده مجدد به شکل اولیه.
  • شکست و گسیختگی.
  • عدم همگنی.
  • ضعف اتصال.
حتما بخوانید: فلاشینگ ساختمان

استفاده از انواع چوب در طراحی داخلی

با تنوع رنگی که در لایه لایه‌های آن وجود دارد جلوه‌ای بی نظیر در سطوح به کار رفته بوجود می‌آورد. با توجه به خصوصیات چوب و طبیعی بودن آن همیشه سعی بر این بوده تا از این ماده در فضاهای داخلی استفاده شود علی الخصوص در آشپزخانه.

چوب در آشپزخانه از گذشته تا به امروز جایگاه ویژه‌ای داشته و در شکل‌ها و رنگ‌های مختلف چون سطحی صاف بر روی جداره‌ها، نماها، کف پوش و یا کابینت‌ها و درهای آن و یا به عنوان سطح پیشخوان کاربرد داشته باشد که با خود قطعه‌ای از طبیعت را وارد آشپزخانه می‌کند و گرمای خاصی به محیط آشپزخانه می‌بخشد.

این سطوح چوبی را براحتی می‌توان با دیگر متریال‌ها ترکیب کرد و تنوع در طرح و رنگ آشپزخانه به وجود آورد. پیشخان چوبی می‌تواند تیره و مجلل باشد (با چوب بلوط نقش دار)، می‌تواند گرم و عسلی رنگ شود (با کمک چوب ساج و آج باز سازی شده)، می‌تواند روشن و جذاب باشد (با کمک چوب‌های راش و نارون و صنوبر).

پیشخوان‌های چوبی باید درزگیری شوند تا رطوبت به آن‌ها آسیبی نرساند و یا آنکه هر سال با لاک الکل پولیش بخورد و یا هر دو سه ماه یک بار روغن کاری شود. چوب روغن زده، از چوب جلا خورده در گرما مقاوم تر است و هرچه از عمر آن بگذرد مقاوم تر می شود.

چوب به کار رفته در حالت‌های مختلف و متنوعی به صورت درهای تمام چوب، درهای نئوپان با روکش‌های چوبی، صفحات تمام چوب یا به صورت قطعات به هم پیوسته بکار می‌رود.

در ادامه تعدادی از چوب‌هایی که در آشپزخانه به عنوان در کابینت‌ها و یا سطح پیشخوان کاربرد دارد اشاره شده است.

چوب راش در طراحی داخلی

چوب راش درون نامشخص و به رنگ کرم مایل به قرمز است.

دوایر سالیانه فشرده و در نتیجه در مقاطع طولی دارای خطوط کم و بیش مشخص ناشی از آن است.

از بارزترین خصوصیات شاید بتوان به پره‌های چوبی در مقاطع طولی اشاره کرده که در مقطع شعاعی به پرمگس و در مقطع مماسی به دوک معروفند و این پره‌ها به صورت لکه‌های قرمز دیده می‌شود.

گونه راش چوبی نیمه سخت و نیمه سنگین، دارای بافتی همگن و تقریبا مقاوم در برابر حشرات و قارچ‌هاست، خوش تراش با قابلیت تورقی بسیار مناسب می‌باشد.

چوب راش مناسب برای روکش گیری می‌باشد، همچنین مناسب برای سطوح بکار رفته در آشپزخانه می‌باشد.

چوب افرا در طراحی داخلی

این گونه چوب درون نامشخص، چوب سفید مایل به کرم با درخشندگی کم و بیش صدفی دارد.

دوایر سالیانه به دلیل فشردگی چوب تابستانه در مقطع عرضی کاملا مشخص و در مقطع مماسی نقوش مواج و در مقطع عرضی نقوش رگه‌ای مانند ایجاد کرده است که پره‌های چوبی ظریف و قهوه‌ای رنگ و براق در دو مقطع مختلف طولی به صورت لکه‌ها و دوک‌ها نمایان است.

چوبی سخت، سنگین، خوشکار، راست تار، قابلیت کنده کاری و ظریف کاری، با پرداخت آسان و هم کشیدگی کم باعث شده تا برای سطوح روی کابینت‌ها و روکش گیری جایگاه ویژه‌ای داشته باشد.

چوب ماهاگونی در طراحی داخلی با چوب

چوبی سخت، با رنگی متمایل به قرمز که با بالا رفتن سن رنگ آن تیره‌تر می‌شود.

بافتی بسیار صاف و مناسب برای سطوح روی کابینت‌ها.

چوب بلوط در طراحی داخلی چوبی

چوبی بسیار سخت و سنگین است، دارای رنگ قهوه‌ای با رگه‌ها و دانه‌های قرمز و گاهی سفید.

چنانچه در مجاورت رطوبت قرار بگیرد باید با یک سری مواد روغنی سطح روی آن را پوشاند.

دارای گره‌های خشن و قوسی شکل است، بهترین انتخاب برای رکش گیری درها و کابینت است به دلیل ترکیب بی انتهای زیبایی این چوب با بسیاری از طرح‌ها و سبک‌های مختلف.

چوب گردو در طراحی داخلی

چوبی نیمه سبک و نیمه نرم و سخت، قابل تورق، راست تار، خوشکار و بسیار با دوام است.

چوبی با رگه‌ها و نقش و نگار بسیار زیبا، صیقل پذیر و همگن می‌باشد و رنگ پذیری و قابلیت کنده کاری خوب داشته.

با تنوع رنگی بالا با توناژ رنگ کرم تا قهوه‌ای سوخته و حتی سیاه.

با رگه‌های موجی شکل که مناسب برای روکش سازی درها و سطوح درهای کابینت می‌باشد.

چوب ملچ در طراحی داخلی

چوب ملچ زیباترین نوع در بین دیگر چوب‌هاست. این زیبایى در نقش موجود در این چوب که به صورت موج نمایان شده، هویدا مى‌شود. شاید این موضوع یکى از دلایل گران تر بودن این نوع چوب در میان دیگر اقسام چوب هاست.

چوب ملچ به رنگ قهوه‌ای مایل به قرمز است و گاهی اوقات رگه‌های سبز رنگی در آن دیده می‌شود. چوبی درشت‌ بافت، نیمه‌ سخت و نیمه‌ سنگین، نسبتاً بادوام و در برابر ضربه بادوام و نسبت به خمش مقاوم است.

راست تار و خوشکار با قابلیت تورق عالی است.

چوب ملچ از جمله چوب‌های زیبا، خوش نقش و دکوراتیو ایران می‌باشد. مناسب برای روکش سازی می‌باشد، همچنین ساخت درهای تمام چوب.

چوب گیلاس در طراحی داخلی

چوب بسیار سخت با رگه‌های موج دار و گره‌هایی منحصر به فرد دارد که با رنگ تیره تر سایه روشن در سطح چوب به وجود می‌آورد.

رنگ آن از صورتی روشن تا قرمز و رگه‌های قهوه‌ای تیره تر می‌باشد و سایه‌های گاه به گاه سفید، سبز، خاکستری نیز دیده می‌شود.

نوع تیره آن گرمای خاصی به فضای داخل می‌بخشد، چوبی لوکس و گران قیمت می‌باشد.

چوب نراد (روسی) در طراحی داخلی

به هر نوع چوب سفید رنگ وارداتی از روسیه، چوب نراد یا چوب روسی گفته می‌شود، این چوب فاقد درون چوب مشخص و به رنگ سفید مایل به قرمز می‌باشد.

فاقد مجاری صمغی، راست تار و سبک می‌باشد.

واکشیدگی و همکشیدگی کمی دارد، به لحاظ سنباده خوری، میخ خوری و پیچ خوری بسیار خوش کار بوده ولی با وجود تمام مزایا به راحتی در مقابل قارچ‌ها دچار مرض لکه آبی یا لکه قرمز می‌شود و از استحکام آن می‌کاهد که باید با پوشش‌های مناسب عایق شود.

مقاومت بالا در برابر رطوبت زیاد محیط و تغییر دمایی ناگهانی دارد بنابراین مناسب برای مناطق مرطوب و فضاهایی چون آشپزخانه می‌باشد. و می توان از آن برای دکوراسیون آشپزخانه جدید استفاده نمود.